``
Diergeneeskundige verzorging

Wanneer de pups bij de fokker weggaan, hebben zij de voorlopige inentingen gehad. De fokker zal u een entschema meegeven. Pups worden met 2, 4, 6, en 8 weken ontwormd daarna elke twee maanden tot ze een half jaar oud zijn. Volwassen honden moeten twee maal per jaar ontwormd worden.

Een Rhodesian Ridgeback is over het algemeen een sterke, gezonde hond, zeker wanneer hij een goede verzorging geniet. Ondanks dat blijven er natuurlijk altijd kwalen die op een kwaad moment de kop op kunnen steken; ziekten, parasieten (wormen), insectenbeten, infecties of verwondingen. Veel ziekten kunnen worden voorkomen door tijdige inentingen. Parasieten als vlooien en luizen moet men evenmin hun gang laten gaan. Wanneer de hond last heeft van vlooienbeten, doet u er goed aan een bestrijdingsmiddel toe te passen (speciaal voor de hond uiteraard), voordat hij, door constant krabben open plekken of eczeem veroorzaakt. Wat betreft verwondingen kan men stellen, dat elke EHBO-maatregel die men bij de mens zou toepassen, ook geschikt is voor uw huisdier. De dierenarts kan bepalen wat er daarna eventueel moet gebeuren.

Controleer zelf regelmatig oren en ogen: de ogen moeten schoon en helder zijn en de oren mogen geen onaangename geur afscheiden. Stap bij problemen altijd naar uw dierenarts en pruts er niet zelf aan, daar zijn het te belangrijke organen voor.

Ook moeten we de ontlasting van de hond in de gaten houden. Dit is een goede graadmeter voor de gezondheid van de hond. Bij pups moeten we daar zeker goed op letten, voor pups kan een aanhoudende diarree dodelijk zijn. Als uw pup heftige diarree heeft moet u naar de dierenarts!

Heupdysplasie (of kortweg H.D.) is een aandoening die bij veel, vooral grotere hondenrassen voorkomt. Bij de Rhodesian Ridgeback komt dit ook voor. Het is daarom raadzaam de hond op jonge leeftijd niet te dik te laten worden (je moet de ribjes net nog kunnen zien) en te veel of geforceerde bewegingen te laten maken (zoals op jonge leeftijd aan de fiets lopen).

H.D. is een afwijking in het heupgewricht, waarbij vergroeiingen ontstaan aan de kop en de kom van het heupgewricht. De kom vervlakt in meerdere of mindere mate en de kop van het dijbeen dreigt uit de kom te glijden, wat in sommige gevallen ook daadwerkelijk gebeurt.

Er is op dat moment helaas weinig meer tegen te doen. Door zorgvuldig fokken proberen we de kans op deze afwijking te verkleinen. Men kan heupdysplasie alleen vaststellen door het maken van röntgenfoto's van de heupgewrichten. De hond moet dan tenminste anderhalf jaar oud zijn, omdat er anders onduidelijkheden kunnen zijn door het niet geheel verbeende kraakbeen.

Er zijn verschillende gradaties van H.D.: in optima forma (HD++) (is slecht) tot H.D. negatief (HD-) is goed. Wil men gaan fokken is het noodzakelijk om officiële H.D.-foto's te laten maken. De hond dient H.D. negatief of H.D. Tc zijn, dit om de kans op pups met H.D. zo klein mogelijk te houden. De beide ouderdieren moeten dus op H.D. gecontroleerd zijn. Vraag hier naar bij de fokker en bekijk de H.D. uitslag goed.

Elleboogdysplasie (of kortweg E.D.) is een aandoening die bij veel, vooral grotere hondenrassen voorkomt. Bij de Rhodesian Ridgeback kan dit ook voorkomen. Er zijn verschillende gradaties: E.D. Vrij (is goed) of E.D. borderline graad 1,2 of 3.

Tot slot.

De RRCN geeft alle informatie naar beste weten, maar kan geen enkele aansprakelijkheid op zich nemen. De aanschaf tenslotte, is een zaak tussen u en de fokker, de R.R.C.N. kan alleen maar advies geven.