``
Dekking & Geboorte

Bent u op zoek naar een Rhodesian Ridgeback pup ? Leest u dan eerst deze informatie voor u naar de lijst met beschikbare pups gaat.

Alle gepubliceerde nesten op de dekking- & geboortelijst voldoen aan het Verenigings Fok Reglement (VFR) van de RRCN. Dit betekent onder andere dat beide ouderdieren van de pups zijn onderzocht op Heupdysplasie (HD) en Elleboogdysplasie (ED) en dat de fokker zich heeft gehouden aan de in het VFR opgestelde gezondheid- en welzijnsregels van de moederhond. Zo bent u er dus zeker van dat de moederhond niet te jong of juist te oud is om een nestje pups ter wereld te brengen of dat er op andere, niet wenselijke, wijze met haar gefokt wordt. Ook worden er eisen gesteld aan het gedrag en de uiterlijke raskenmerken van beide ouderdieren. Op de website van de RRCN onder VFR kunt u het volledige reglement terugvinden.

Nadat de pups omstreeks de zes weken gechipt zijn en er DNA is afgenomen, volgt er een nestinventarisatie door de RRCN. Hierbij worden alle pups individueel gecontroleerd op onder andere de aangeboren afwijking Dermoïd Sinus (DS), gebitsfouten, onregelmatigheden in de staartwervels, ooglidafwijkingen en ridgefouten. Daarnaast wordt de algehele conditie van zowel de moederhond als de pups beoordeeld alsmede de hygiëne in de leefomgeving. Voor iedere pup afzonderlijk wordt een inventarisatie formulier met de bevindingen ingevuld. Hiervan kunt u als koper een kopie opvragen bij de koop/overdracht van een pup.

Helaas zijn er niet-RRCN fokkers die bijvoorbeeld op marktplaats adverteren met teksten als: “Wij fokken volgens de richtlijnen van de RRCN”. Wees uzelf er van bewust dat slechts de nesten van fokkers die lid zijn van RRCN door de RRCN nestinventariseerders worden gecontroleerd op gezondheid en raskenmerken.

De Ridgeback is momenteel een populair ras en er worden veel pups buiten de rasvereniging aangeboden op bijvoorbeeld Marktplaats en Pupnet. Ondanks dat er vaak gemeld wordt dat deze pups worden gecontroleerd op bijvoorbeeld het aanwezig zijn van een Dermoïd Sinus gebeurt dit over het algemeen niet door mensen met ervaring hierin. Helaas moeten we ook constateren dat slechts een kleine groep dierenartsen de kennis en kunde heeft om een Dermoïd Sinus daadwerkelijk bij een pup te ontdekken. Er zijn zelfs dierenartsen die niet eens weten wat deze afwijking inhoudt, laat staan dat ze dan een Dermoïd Sinus kunnen ontdekken. Dat is niet alleen voor de pup maar ook voor u als koper een weinig geruststellende gedachte.

Als u uw oog hebt laten vallen op een pup uit een bepaald nestje en dit nestje staat niet op de dekking & geboortelijst van de RRCN, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen (secretariaat@rrcn.nl). Dat is namelijk de enige manier om, voor u tot een aankoop overgaat, erachter te komen of de door u geselecteerde fokker is aangesloten bij de RRCN én zich aan de regels van het VFR gehouden heeft. Deze regels zijn opgesteld vanuit de wens om een gezonde en rastypische Ridgeback te fokken – we raden u dan ook aan om niets minder te accepteren dan een pup uit een nest dat aan deze minimale eisen voldoet.

Naar de Dekking & Geboorte lijst