Op zoek naar
een pup?Bent u op zoek naar
een Rhodesian Ridgeback pup?
Leest u dan eerst deze informatie voor u naar de lijst met beschikbare pups gaat.
Alle gepubliceerde nesten op de dekking- & geboortelijst voldoen aan het VerenigingsFokReglement (VFR) van de RRCN. Dit betekent onder andere dat beide ouderdieren van de pups zijn onderzocht op Heupdysplasie (HD), Elleboogdysplasie (ED) en Juvenile Myoclonic Epilepsy (JME), en dat de fokker zich heeft gehouden aan de in het VFR opgestelde gezondheid- en welzijnsregels van de moederhond. Zo bent u er dus zeker van dat de moederhond niet te jong of juist te oud is om een nestje pups ter wereld te brengen of dat er op andere, niet wenselijke, wijze met haar gefokt wordt. Ook worden er eisen gesteld aan het gedrag en de uiterlijke raskenmerken van beide ouderdieren. Hier kunt u het volledige reglement terugvinden.
Nadat de pups omstreeks de zes weken gechipt zijn en er DNA is afgenomen, volgt er een nestinventarisatie door de RRCN. Hierbij worden alle pups individueel gecontroleerd op onder andere de aangeboren afwijking Dermoïd Sinus (DS), gebitsfouten, onregelmatigheden in de staartwervels, ooglidafwijkingen en ridgefouten. Daarnaast wordt de algehele conditie van zowel de moederhond als de pups beoordeeld alsmede de hygiëne in de leefomgeving. Voor iedere pup afzonderlijk wordt een inventarisatie formulier met de bevindingen ingevuld. Hiervan kunt u als koper een kopie opvragen bij de koop/overdracht van een pup.
Helaas zijn er niet-RRCN fokkers die bijvoorbeeld op marktplaats adverteren met teksten als: “Wij fokken volgens de richtlijnen van de RRCN”. Wees uzelf er van bewust dat slechts de nesten van fokkers die lid zijn van RRCN door de RRCN nestinventariseerders worden gecontroleerd op gezondheid en raskenmerken.
De Ridgeback is momenteel een populair ras en er worden veel pups buiten de rasvereniging aangeboden op bijvoorbeeld Marktplaats en Pupnet. Ondanks dat er vaak gemeld wordt dat deze pups worden gecontroleerd op bijvoorbeeld het aanwezig zijn van een Dermoïd Sinus gebeurt dit over het algemeen niet door mensen met ervaring hierin. Helaas moeten we ook constateren dat slechts een kleine groep dierenartsen de kennis en kunde heeft om een Dermoïd Sinus daadwerkelijk bij een pup te ontdekken. Er zijn zelfs dierenartsen die niet eens weten wat deze afwijking inhoudt, laat staan dat ze dan een Dermoïd Sinus kunnen ontdekken. Dat is niet alleen voor de pup maar ook voor u als koper een weinig geruststellende gedachte.
Als u uw oog hebt laten vallen op een pup uit een bepaald nestje en dit nestje staat niet op de dekking & geboortelijst van de RRCN, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen (ln.ncrr@ofnipup). Dat is namelijk de enige manier om, voor u tot een aankoop overgaat, erachter te komen of de door u geselecteerde fokker is aangesloten bij de RRCN én zich aan de regels van het VFR gehouden heeft. Deze regels zijn opgesteld vanuit de wens om een gezonde en rastypische Ridgeback te fokken – we raden u dan ook aan om niets minder te accepteren dan een pup uit een nest dat aan deze minimale eisen voldoet.
Wat is de prijs van een pup?
Wanneer u geïnteresseerd bent in een Rhodesian Ridgeback pup komen er veel vragen bij u op en één daarvan is vaak ook: wat kost zo’n pup?
Iedere fokker is vrij om zelf de prijs voor een pup te bepalen en uiteindelijk is de prijs die voor een pup betaald wordt een zaak tussen de pupkoper en de fokker. Toch snappen wij als rasvereniging dat u als pupkoper graag wil weten wat u ongeveer van de prijs kan verwachten.
Een prijsindicatie voor een correcte pup waarvan de ouders voldoen aan alle eisen die in het VFR staan is ongeveer € 1800,-.
De op deze site genoemde prijs is slechts een indicatie en het staat fokkers vrij om een andere prijs voor hun pups te vragen. De rasvereniging heeft hierin geen enkele zeggenschap.
Bij de keuze bij welke fokker u een pup wilt kopen dient de prijs van de pup ook niet de voornaamste afweging te zijn. Vaak heeft u ook nadat u de pup heeft opgehaald nog contact met de fokker dus is het heel belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de fokker waar u uw pup heeft gekocht.
De feitelijke aanschaf is een zaak tussen u en de fokker. De RRCN geeft slechts advies!
Daarom is het van belang veel fokkers thuis te bezoeken, voordat u een definitieve keuze gaat maken.
Vraag bij de RRCN de gegevens van de nestinventarisatie op. Ga daarin na of er geen dermoïdsinus ook wel cyste genoemd of een knikstaart is ontdekt. (Dit zou ook in de gezondheidsverklaring van de dierenarts moeten staan.)
Een dermoidsinus is een dunne draadachtige buis of pijp, die de huid met de wervelkolom verbindt. Hij kan voorkomen vanaf de bovenkant van het hoofd tot aan de staartwervel. Een hond met een sinus is als zodanig geboren. De aandoening verdwijnt niet spontaan en is erfelijk. De sinus is zo gevreesd, omdat zich in dit buisachtige deel haartjes, talg en roos ophopen die onstekingen tot gevolg hebben. Het is operabel.
Een knikstaart is een “erfelijke” afwijking, die de gezondheid van de hond niet in de weg staat, maar hem wel ongeschikt maakt voor het fokken.
Let wel:
Een pup zonder ridge zal er NOOIT een krijgen! Ook het aantal kronen zal nooit in aantal toe- of afnemen.
De Ridgeback als…
De Rhodesian Ridgeback als huishond
Hoewel de Rhodesian Ridgeback oorspronkelijk als waakhond en jachthond bekendheid kreeg, ontdekten steeds meer mensen zijn rustige, vriendelijke karakter, zijn aanhankelijke aard en zijn gesteldheid op menselijk gezelschap.
Goed opgevoed is hij lief voor kinderen en voor volwassenen een bijzonder prettige huisgenoot. Hij is opmerkelijk schoon; aan de korte, dichte vacht blijft weinig vuil hangen en wanneer hij na een regenbui thuis komt, zal hij zich alle moeite geven om die vacht zo snel mogelijk droog te likken. Hij waardeert het zeer wanneer zijn baas hem daar een handje bij helpt door hem met een handdoek zo goed mogelijk droog te wrijven. Een regelmatige verzorging met een rubber borstel of glanshandschoen, gecombineerd met de juiste voeding en veel lichaamsbeweging(!) houdt hem in een glanzende conditie. Wanneer u hem de aandacht en de opvoeding schenkt die hij nodig heeft, kunt u zich geen betere huisgenoot wensen.
De Rhodesian Ridgeback om actief mee te zijn
Zoals in de “algemene verschijning” werd opgemerkt, is de Rhodesian Ridgeback een actieve hond, lenig en wendbaar. Het actieve in de Ridgeback kan op latere leeftijd gemakkelijk in luiheid omslaan. De opvallende lenigheid en wendbaarheid kunnen echter op prettige wijze zo lang mogelijk gehandhaafd blijven door de hond veel lichaamsbeweging te (blijven) geven. Een leuke manier om dit te doen is om met uw hond een behendigheidstraining te volgen. Het duurt misschien iets langer voor u hem zo ver heeft dat hij de tunnel doorgaat of over de hindernissen springt; het plezier dat uw hond er in heeft is uw grootste beloning. Doordat er ook van uw conditie iets wordt gevraagd, vaart u er zelf ook wel bij. Rhodesian Ridgebacks die op jonge leeftijd met de baas of de vrouw mochten “werken” d.m.v. oefening in spel, bleken als senioren nog steeds alert en lenig van lichaam en geest. Elke plaatselijke kynologenvereniging kan u hierover meer vertellen. Uw eigen rasvereniging wijst u eveneens graag de weg. Datzelfde geldt voor het volgen van gehoorzaamheidstraining, ringtraining (voor showhonden) en speurwerk.
De Ridgeback als showhond
Naarmate het ras in Afrika en daarbuiten bekender werd, werd het ook vaker tentoongesteld op shows. Tegenwoordig kan men, zeker op internationale shows, een aanzienlijke vertegenwoordiging vinden.
Het is raadzaam aan de fokker kenbaar te maken dat u met de hond wil showen. De fokker zal u dan zeker behulpzaam zijn bij het uitkiezen van uw pup, hetgeen natuurlijk geen garantie is voor een kampioen.
Voordat u aan een tentoonstelling begint, kunt u er het best een paar bezoeken zodat u bekend raakt met de te volgen procedures. Om de hond van jongs af aan te leren hoe hij zich in de ring op een tentoonstelling dient te gedragen, zijn er zgn. “ringtrainingen”. Deze korte cursussen worden door de kynologenverenigingen gegeven. Informeer ernaar bij een kynologenclub bij u in de buurt. De fokker kan u hierbij eveneens de nodige informatie geven. Hoewel het in de relatie baas – hond nooit hoofdzaak moet worden, kan het deelnemen aan tentoonstellingen met uw hond een extra voldoening gaan betekenen.
De Ridgeback als jachthond
Ondanks het feit dat het overgrote deel van de huidige Ridgebacks niet getraind worden voor de jacht, is hun bekwaamheid en bedrevenheid als jager onverminderd gebleven. In het door onze vereniging uitgegeven boek staat een uitvoerig artikel van de hand van Dr. G.C. Doggen over jagen met de Ridgeback. In de Verenigde Staten schijnen Ridgebacks gebruikt te worden bij de jacht op poema’s. In Australië worden Ridgebacks gebruikt op de wilde zwijnenjacht. Toen in Zuid-Frankrijk na herinvoering van de Lynx de populatie van dit roofdier veel te snel groeide, werd de Ridgeback ingezet om de wildstand weer op peil te brengen. Hoewel de mogelijkheden in Nederland om met de Ridgeback te jagen niet groot zijn en ons ras van oorsprong eigenlijk meer een Drijfhond is dan een Staande Hond, kan men door een gerichte opleiding bij een jachtvereniging de Ridgeback wel degelijk opgeleid worden voor de jacht onder het geweer.
rasinformatie
Heeft u nog vragen over het ras?
Neem dan gerust contact op met de rasinformatiedienst Martijn van Oudheusden