``
BAT-lezing

BAT lezing door Pascale Zwart speciaal voor Rhodesian Ridgebacks, uiteraard is iedereen van harte welkom!
16 februari vol. Op 9 maart nog plaats vrij!

Is jouw hond reactief aan de lijn naar andere honden of mensen en reageert hij door te blaffen, grommen en uit te vallen?
Is hij prikkelgevoelig, onzeker, angstig, gefrustreerd, overenthousiast of agressief aan de lijn?
Wil je voorkomen dat dit gedrag erger gaat worden?
Heb je een hond die veel spannend vindt b.v. andere honden, fietsers, auto’s, trimmers, mountainbikers, gewoon andere geluiden dan normaal.
Wil je weten hoe dit gedrag tot stand komt en hoe je dit op kan lossen.
Of wil je gewoon weten hoe BAT trainingen nu eigenlijk werken, wat het doet voor je hond en zeker belangrijk wat doen BAT trainingen voor jou, de begeleider.
Hoe kan je als eigenaar gaan begrijpen wat er met je hond gebeurd in bepaalde situaties, welke signalen je hond in een eerder stadium al aangeeft.
Hoe werkt stress bij een hond, hoe zit dat nou met de stress ladder, wil je hier meer van weten?
Dan is deze 3 uur durende lezing een aanrader!

Pascale Zwart, CBATI (Gecertificeerd BAT Instructeur), gedragstherapeut, kynologisch instructeur, en eigenaresse van TheraPYR4Dogs geeft een lezing speciaal voor Ridgebacks, heb je een ander ras dan ben je uiteraard ook van harte welkom.
BAT staat voor Behavior Adjustment Training en betekent letterlijk “Training om gedrag aan te passen”. Het is een trainingsmethode om reactieve en angstige honden beter te leren omgaan met prikkels/situaties waar zij moeite mee hebben.
De hond leert om andere en betere keuzes te maken en daardoor helpt u de hond om zijn gedrag te veranderen zodat hij zelfvertrouwen en sociale vaardigheden kan ontwikkelen. Door altijd rekening te houden met de emoties en het stressniveau van de hond is dit een zeer diervriendelijke methode! Naast veel informatie over BAT, wordt ook ingegaan op de oorzaak van (over) reactief gedrag, hoe dit tot stand komt en in stand wordt gehouden.

Wat kun je nog meer doen naast eventuele BAT training? Zijn er verborgen gebreken die meespelen in het gedrag van je hond en hoe kan je daarin ondersteunen.
In deze lezing krijg je informatie over de begeleiding van je reactieve hond, wat BAT inhoudt en of BAT iets voor jullie kan betekenen. Na het bijwonen van deze lezing heb je een goed inzicht in de theorie van de BAT-methode en de speciale BAT-lijntechnieken! De lezing, uiteraard zonder honden, wordt gehouden op zaterdag 16 februari (VOL!!), aanvang vanaf 14 uur, start 14.30uur.
Op 9 maart nog plaats vrij!

Locatie:
N&N Dogtrainers
Rijksweg 40A
4255GM Nieuwendijk

Voor leden van RRCN is de prijs: €17,50,-
voor niet leden van RRCN €25,- incl. koffie en thee.
Er is een minimaal aantal deelnemers gepland, bij het niet halen van het minimaal aantal deelnemers wordt de lezing geannuleerd en krijgen de deelnemers uiteraard het bedrag terug gestort.
9 maart zijn er nog plaatsen vrij.

Betaling direct bij inschrijving:

U kunt zich inschrijven door een mail te sturen naar: activiteiten@rrcn.nl t.a.v. Sonja vermeld hierin:
uw naam en indien u lid bent van RRCN uw lidnummer, adresgegevens en telefoonnummer.

NL89RABO0155745824 t.n.v. Rhodesian Ridgeback Club Nederland te Groningen o.v.v. bat-lezing

3 Ervaringsverhalen van eigenaren van Rhodesian Ridgebacks,
die ergens bij een CBATI trainingen hebben gevolgd:

Marjet Bijzitter over BAT trainingen met haar Ridgeback Thy:
Nadat mijn hond op zeer jonge leeftijd is gebeten was het aangelijnd wandelen best wel een ding geworden. Hij begon uit te vallen. Na meerdere andere trainingen/cursussen hebben wij BAT gevolgd. Eindelijk kunnen we weer 'normaal' over straat. Ik heb geleerd hem te begrijpen. Hij geeft zoveel signalen aan die ik al die tijd heb gemist. Achteraf denk ik dan wel eens, wat sneu dat ik hem niet heb begrepen. Inmiddels kunnen we weer lekker wandelen zonder dat ik het zo ver laat komen dat hij in een positie komt wat voor hem niet prettig is en moet uitvallen. En ik zie nu een andere hond. Hij is veel meer ontspannen tijdens het wandelen en minder alert met alles wat er in de verte om hem heen gebeurd. Hij lijkt mij te vertrouwen dat ik het voor hem regel. Met een gepaste afstand kunnen wij nu andere honden passeren zonder dat hij zo hoog in de stress schiet. We zijn er nog niet maar we kunnen al meer aan dan ooit tevoren. Voor ons allebei kunnen we nu op een ontspannen manier vele kilometers wandelen.

Angelique Verhoof over BAT trainingen met Ridgeback Madiba:
BAT heeft mij geleerd dat ik echt kijk naar mijn hond en deze lees. Pascale heeft steeds de signalen benoemd en daardoor kan ik nu vaak de escalatie, de moeilijkheid die Madiba heeft, haar angst, voor zijn. Ik heb van BAT geleerd dat er in het proces van uitval duidelijke gradaties zijn en je iets kunt doen voordat je hond echt ‘verdrinkt’. Hierdoor krijgt Madiba positieve ervaringen en is ze minder gaan uitvallen. BAT leert me ook begrip voor haar te hebben en haar tijd te geven haar omgeving in zich op te nemen, te scannen waardoor ze informatie krijgt en zekerder wordt. Daar was ik me van te voren niet zo van bewust.

Sonja van Gorkum over BAT trainingen met Kibo:
Kibo was een herplaatser van 1 jaar, die bij de vorige eigenaar al met de puppycursus te horen had gekregen, maar te stoppen omdat Kibo te prikkelgevoelig was. Kibo was en is inderdaad prikkelgevoelig. Wat BAT mij als huidige eigenaar heeft gebracht, zijn heel veel inzichten en het besef in hoe snel het koppie vol kan zitten, hoe spannend e.e.a. kan zijn. De signalen die Kibo aangaf waren in de BAT sessies heel duidelijk waarneembaar, stap voor stap, waardoor je die signalen op een duidelijke manier leert lezen, herkennen en ik leerde daarop in te spelen. Het mooie van de BAT trainingen vind ik, dat Kibo op een heel ongedwongen en ontspannen manier ging leren dat hij zelf keuzes kon maken als het te spannend werd, hij leerde dat zijn grootste bekrachtiger ( beloning ) was, dat hij zelf kon bepalen dat hij ook gewoon afstand kon nemen i.p.v. focussen, gaan liggen en uiteindelijk uitvallen. Belangrijk is wel om door te trainen, maar dat geld voor elke vorm van trainen. Je hond hoeft niet al reactief te zijn, om BAT trainingen te kunnen gaan volgen, juist als je het besef hebt dat er ongewenst gedrag in ontwikkeling is kan je er door deze manier van trainen op tijd bij zijn op een hond vriendelijke manier, waarbij je zelf ontzettend veel leert over gedrag, emotie en stress bij je hond.