``
De Ridgeback als...

De Rhodesian Ridgeback als huishond

Hoewel de Rhodesian Ridgeback oorspronkelijk als waakhond en jachthond bekendheid kreeg, ontdekten steeds meer mensen zijn rustige, vriendelijke karakter, zijn aanhankelijke aard en zijn gesteldheid op menselijk gezelschap.

Goed opgevoed is hij lief voor kinderen en voor volwassenen een bijzonder prettige huisgenoot. Hij is opmerkelijk schoon; aan de korte, dichte vacht blijft weinig vuil hangen en wanneer hij na een regenbui thuis komt, zal hij zich alle moeite geven om die vacht zo snel mogelijk droog te likken. Hij waardeert het zeer wanneer zijn baas hem daar een handje bij helpt door hem met een handdoek zo goed mogelijk droog te wrijven. Een regelmatige verzorging met een rubber borstel of glanshandschoen, gecombineerd met de juiste voeding en veel lichaamsbeweging(!) houdt hem in een glanzende conditie. Wanneer u hem de aandacht en de opvoeding schenkt die hij nodig heeft, kunt u zich geen betere huisgenoot wensen.

De Rhodesian Ridgeback om actief mee te zijn

Zoals in de "algemene verschijning" werd opgemerkt, is de Rhodesian Ridgeback een actieve hond, lenig en wendbaar. Het actieve in de Ridgeback kan op latere leeftijd gemakkelijk in luiheid omslaan. De opvallende lenigheid en wendbaarheid kunnen echter op prettige wijze zo lang mogelijk gehandhaafd blijven door de hond veel lichaamsbeweging te (blijven) geven. Een leuke manier om dit te doen is om met uw hond een behenĀ­digheidstraining te volgen. Het duurt misschien iets langer voor u hem zo ver heeft dat hij de tunnel doorgaat of over de hindernissen springt; het plezier dat uw hond er in heeft is uw grootste beloning. Doordat er ook van uw conditie iets wordt gevraagd, vaart u er zelf ook wel bij. Rhodesian Ridgebacks die op jonge leeftijd met de baas of de vrouw mochten "werken" d.m.v. oefening in spel, bleken als senioren nog steeds alert en lenig van lichaam en geest. Elke plaatselijke kynologenvereniging kan u hierover meer vertellen. Uw eigen rasvereniging wijst u eveneens graag de weg. Datzelfde geldt voor het volgen van gehoorzaamheidstraining, ringtraining (voor showhonden) en speurwerk.

De Ridgeback als showhond

Naarmate het ras in Afrika en daarbuiten bekender werd, werd het ook vaker tentoongesteld op shows. Tegenwoordig kan men, zeker op internationale shows, een aanzienlijke vertegenwoordiging vinden.

Het is raadzaam aan de fokker kenbaar te maken dat u met de hond wil showen. De fokker zal u dan zeker behulpzaam zijn bij het uitkiezen van uw pup, hetgeen natuurlijk geen garantie is voor een kampioen.

Voordat u aan een tentoonstelling begint, kunt u er het best een paar bezoeken zodat u bekend raakt met de te volgen procedures. Om de hond van jongs af aan te leren hoe hij zich in de ring op een tentoonstelling dient te gedragen, zijn er zgn. "ringtrainingen". Deze korte cursussen worden door de kynologenverenigingen gegeven. Informeer ernaar bij een kynologenclub bij u in de buurt. De fokker kan u hierbij eveneens de nodige informatie geven. Hoewel het in de relatie baas - hond nooit hoofdzaak moet worden, kan het deelnemen aan tentoonstellingen met uw hond een extra voldoening gaan betekenen.

De Ridgeback als jachthond

Ondanks het feit dat het overgrote deel van de huidige Ridgebacks niet getraind worden voor de jacht, is hun bekwaamheid en bedrevenheid als jager onverminderd gebleven. In het door onze vereniging uitgegeven boek staat een uitvoerig artikel van de hand van Dr. G.C. Doggen over jagen met de Ridgeback. In de Verenigde Staten schijnen Ridgebacks gebruikt te worden bij de jacht op poema's. In Australiƫ worden Ridgebacks gebruikt op de wilde zwijnenjacht. Toen in Zuid-Frankrijk na herinvoering van de Lynx de populatie van dit roofdier veel te snel groeide, werd de Ridgeback ingezet om de wildstand weer op peil te brengen. Hoewel de mogelijkheden in Nederland om met de Ridgeback te jagen niet groot zijn en ons ras van oorsprong eigenlijk meer een Drijfhond is dan een Staande Hond, kan men door een gerichte opleiding bij een jachtvereniging de Ridgeback wel degelijk opgeleid worden voor de jacht onder het geweer.