``
Overwegen van een aanschaf

Alvorens op zoek te gaan naar een Ridgebackpup, is het verstandig uzelf de volgende vragen te stellen:

 • Denkt u uitsluitend aan de aanschaf van een pup of komt de aankoop van een volwassen dier ook in aanmerking?
 • Voor volwassen honden kunt u terecht bij de herplaatsing van de R.R.C.N.
 • Wat voor woning heeft u?
  Realiseert u zich o.a. dat een RR pup in het begin niet zo zuinig is op uw spullen als u zou willen, dat hij een rustige eigen plek nodig heeft. Dat het het eerste jaar is het niet zo verstandig is om veel trappen te lopen, U zult hem hier dus mee moeten ondersteunen.
 • Is er overdag regelmatig iemand thuis?
  Vaste tijden niet aanwezig - dan wordt de training alleen zijn een belangrijke factor, die meegenomen moet worden in het besluit.
  Bij een jonge hond is doorgaans veel tijd nodig om hem het gewenste gedrag aan te leren.
  Een hond heeft de nodige aandacht nodig, anders ontstaat vereenzaming.
 • Komt de pup in een gezin of bij een alleenstaande terecht?
  U moet nagaan of u vindt u dat de hond met kinderen moet zijn opgegroeid.
 • Hoeveel tijd kunt u aan de pup besteden?
  Als de hond volwassen is, zal hij om te beginnen minimaal 2x per dag gedurende 1 uur uitgelaten moeten worden.
 • Indien u kinderen thuis heeft: hebben die samen met u voldoende vrije tijd om de hond aandacht te geven?
  Het is belangrijk, dat ook de kinderen samen met u veel tijd besteden aan de hond.
 • Hoe brengt u uw vakantie door?
  U moet ruim van tevoren bedenken of de hond meegenomen kan worden en hoe dat moet worden geregeld. Als u de hond thuis wilt laten zal een oppas of een pension moeten worden besproken.
 • Is er een gezinslid allergisch voor honden?
  Bij een aanwezige allergie moet het houden van een hond beslist worden afgeraden.
 • Houdt ieder gezinslid van honden?
  Het is een feit, dat iedereen in huis volledig achter de aanschaf van een hond moet staan.
 • Beschikt u over voldoende financiĆ«le middelen?
  Een hond kost het nodige aan voer, verzorgingsmiddelen, dierenarts e.d.
 • Heeft u voorkeur voor een reu of een teef?
  Dit is een puur individuele keus. De reu is ontegenzeglijk groter en sterker dan de teef en daarbij ook vaak de mooiere representant van het ras, zoals in de dierenwereld meestal gebruikelijk is.Over aanhankelijkheid van beide seksen wordt nogal verschillend gedacht.

De teef wordt vaak beschouwd als aanhankelijker dan de reu, maar bij de Ridgeback ervaart men soms dat de teef zelfstandiger is en de reu zich door haar op de kop laat zitten.

De reu zal wel altijd de neiging vertonen loopse teven in de buurt te gaan opzoeken (wat een ramp kan zijn voor de eigenaar van de teef). De reu zal ook eerder proberen het leiderschap van de baas over te nemen. Dit komt met name voor tussen de twee- en driejarige leeftijd, de leeftijd waarop de reu geestelijk volwassen wordt.

De teven zijn in het algemeen tweemaal per jaar loops. De loopsheid duurt 3 weken en u zult dan goed moeten oppassen dat geen ongewenste dekking plaatsvindt (hond aan de lijn). Bij het bepalen van de keuze tussen een reu of een teef, speelt de loopsheid van de teef een grote rol. Immers, tijdens een loopse periode en een eventuele schijndracht raakt de teef uit haar conditie en /of haar normale gedrag.

Bij de reu kan zo'n verstoring van het evenwicht zich echter dagelijks vertonen. Wanneer hij in aanraking komt met een loopse teef, dan wel wanneer de lucht van een loopse teef hem bereikt, kan de reu gemakkelijk in de war raken. Zijn denken wordt uitsluitend gericht op de (denkbeeldige) teef met alle driften tot voortplanten die daarbij horen.

Wat intelligentie of andere eigenschappen betreft, kan er tussen reu of teef geen sprake zijn van voordeel van de ene sekse boven de andere.

Wat voor soort hond zoekt u? Wilt u een gezellige huishond, een hond voor de sport, of voor tentoonstellingen, eventueel om mee te fokken?