RRCN Activiteiten

40 jaar

KCM | LEZINGEN | WORKSHOPS

 

aanmelden activiteiten

Het jubileumweekend

zaterdag 7 tot en met zondag 8 september

Op 30 september 1979 is de Rhodesian Ridgeback  Club Nederland opgericht door Mevrouw Trésoor-Homan en de heer R. Mersmann. Dat betekent dat wij op 30 september 2019 maar liefst 40 jaar bestaan. En dat willen wij met jullie, onze leden, groots gaan vieren in het weekend van zaterdag 7 september en zondag 8 september. Wij hebben hotel-landgoed Huis te Eerbeek als locatie gekozen. Deze locatie zal tijdens dit weekend exclusief voor ons beschikbaar zijn.

Het hotel kan online geboekt worden, honden zijn uiteraard welkom. Honden zijn ook welkom in de ontbijtzaal. We verwachten dat onze leden netjes omgaan met de gastvrijheid van het hotel, de kamers netjes houden en uitwerpselen opruimen. Poepzakjes worden ter beschikking gesteld.

Fletcherhotel Eerbeek

Professor Weberlaan 1
6961 LX  Eerbeek
0313-65 91 35
ln.keebreeletohrehctelf@ofni
www.fletcherhoteleerbeek.nl

Zaterdag 7 september is een dag vol activiteiten, op zondag 8 september zal er naast activiteiten ook de Kampioenschapsclubmatch plaatsvinden. Uiteraard zijn er op beide dagen ook stands.

Tijdens dit weekend zullen we diverse activiteiten en lezingen aanbieden. De lezingen zijn gratis voor leden, voor niet leden is het inschrijfgeld € 5. Voor één activiteit kan gratis worden ingeschreven. Voor de tweede activiteit (afhankelijk van het aantal vrije plaatsen) zal een bijdrage van € 10 worden gevraagd. Om iedereen de mogelijkheid te geven zich in te schrijven zal de inschrijving online openen op 1 juni 2019 en deze sluit op 15 augustus 2019. Het activiteitenschema wordt bij inschrijving bekend gemaakt, er kunnen namelijk nog wat kleine wijzigingen in het aanbod plaatsvinden na plaatsing  van dit artikel.

Ook zal er tijdens dit weekend een borrel, buffet en verloting plaatsvinden. De exacte invulling daarvan wordt later bekend gemaakt.

Lezingen

We hebben Karin Groot Jebbink van Praktijk Paard en Hond en Joyce van Oudheusden van Hondencompleet bereid gevonden om een drietal lezingen te verzorgen. Karin zal een lezing over Parasieten en Natuurlijke EHBO en wondgenezing verzorgen, Joyce zal een lezing over voeding verzorgen.

Karin Groot Jebbink

Karin Groot Jebbink heeft een praktijk voor veterinaire natuurgeneeskunde en bewegingstherapie voor paarden en honden. Zij is al 13 jaar werkzaam in de natuurlijke diergezondheidzorg als behandelaar en opleider. Ze heeft ruime ervaring in het behandelen van chronische gezondheidsproblemen op het gebied van allergieën, huid, voortplanting, spijsvertering en immuunsysteem. Door altijd te kijken naar zowel de fysieke als mentale balans, ontstaat een geheel eigen behandelplan.Maar het mooiste zou zijn als deze problemen helemaal niet meer zouden ontstaan. Dat iedere hondeneigenaar weet wat er nodig is om je hond een goede basisgezondheid mee te geven en zo zijn hond gezond kan houden.

Lezing parasieten

(zaterdag 7 september 10:00 tot 12:30 uur)

We starten met een lezing over parasieten. Honden kunnen last hebben van parasieten in het lichaam (wormen) of erop (vlooien, teken, mijten). Als deze ongewenste gasten kunnen diverse gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoe komt je van ze af? Of beter nog…….. Hoe voorkom je dat je hond last krijgt van deze ongewenste bezoekers? Tijdens deze lezing leer je:

 • wat de levenscyclus van deze parasieten is
 • wat ze aantrekkelijk vinden aan jouw hond
 • hoe je je hond kunt beschermen
 • hoe je je hond zo onaantrekkelijk mogelijk maakt voor parasieten

En dat alles zonder dat er schadelijke chemische middelen ingezet hoeven te worden.

Lezing EHBO en wondgenezing

(zaterdag 7 september 14:30 tot 17:00 uur)

De tweede lezing zal gaan over EHBO en wondgenezing. Tijdens deze lezing worden een aantal veel voorkomende problemen besproken, zoals diverse wonden, verstuikingen, hotspots, oogproblemen, insectensteken en diarree. Ook is er mogelijkheid om problemen waar je zelf tegenaan bent gelopen voor te leggen voor advies. Daarnaast leer je wat je zelf kunt doen en wanneer je naar een dierenarts moet en hoe je in deze situaties diverse natuurlijke middelen in kunt zetten.

Joyce van Oudheusden

Joyce van Oudheusden, van Hondencompleet, is Kynologisch Instructeur en Voedingsadviseur voor honden. Daarnaast is zij gediplomeerd Kynologisch Masseur, en sportmasseur.

 

Omdat ik in de massage praktijk regelmatig ook vragen kreeg over hondenvoeding, en ik me hier erg in interesseer heb ik een aantal cursussen op het gebied van hondenvoeding gevolgd oOm uiteindelijk de opleiding tot zelfstandig voedingsadviseur te volgen, zodat ik mensen ook echt kan helpen.

Lezing Voeding

(zondag 8 september 10:00 tot 12:00 uur)

In de hondenwereld is voeding vaak een groot discussiepunt. Er zijn voorstanders van vers vlees of van brokken. Of mensen die vinden dat je een combinatie ervan moet voeren. Helaas zien we ook steeds meer honden met allerlei klachten, die te maken kunnen hebben met voeding. Mensen geven elkaar aan welk merk ze echt moeten gaan proberen, omdat de hond van deze mensen het ook er ook zo goed op doet. Hierbij wordt vergeten te kijken naar de herkomst van de klacht, de hond als individu en zijn behoefte. Iedere hond heeft andere behoefte. We moeten kijken naar de leeftijd, de grootte,het ras, de mate van beweging. Maar niet te vergeten ook de behoefte van de eigenaar. Want iedereen kan wel roepen dat vers vlees misschien beter is, maar als de eigenaar helemaal geen vlees wil voeren, is dat niet de oplossing.

De activiteiten

We hebben een divers aanbod aan activiteiten kunnen regelen waar aan deelgenomen kan worden. Deze activiteiten zijn alleen bedoeld voor onze leden. De eerste activiteit is gratis, voor een tweede activiteit wordt een bijdrage van € 10 gevraagd, mits er ruimte is bij de betreffende activiteit.

Workshops

Canicross

Tijdens het RRCN weekend zal er door Canicross Gear een workshop Canicross worden gegeven.

Wat kunt u onder andere verwachten tijdens deze workshop? 
In ieder geval een theorie gedeelte waarin uitleg wat Canicross inhoudt en wat je daarbij nodig hebt. Ook geven we tips en tricks waar je op moet letten bij mens en hond als je deze activiteit gaat doen. Vervolgens gaan we met hond Canicrossen in het bos van landgoed Eerbeek.

Duur van de workshop +/- 2 uur
Wanneer u geen juiste uitrusting hebben dan kunt u voorafgaand aan de workshop materiaal lenen van Canicross Gear. Voor deelname aan de workshop is het aanhebben van sportkleding en sportschoenen gewenst. Wij van Canicross Gear hebben er zin in.

Tot dan!! Rob en Bianca

Mantrailen
Joyce van Oudheusden van Hondencompleet zal voor ons een workshop Mantrailen organiseren. Op de zaterdag zal deze twee keer gegeven worden, deze workshop duurt 2 uur en er kunnen minimaal 4 tot maximaal 6 combinaties deelnemen

Wat is mantrailen:
Letterlijk betekent mantrailen: het volgen van het spoor van een specifiek persoon. Bij mantrailen krijgt de hond een geur aangeboden en gaat aan de hand van die geur het spoor van de persoon volgen. Om uiteindelijk bij het slachtoffer uit te komen en daar natuurlijk zijn beloning te krijgen.

Je gaat als team aan het werk. Tijdens het mantrailen zit de hond altijd aangelijnd (aan een lange lijn). De hond volgt het spoor, maar het is heel belangrijk dat de begeleider zijn hond goed leert “lezen” en de signalen die je hond geeft ziet. Als je verder gaat in het mantrailen kun je de oefeningen steedoudhs moeilijker maken. Het gaat bij mantrailen niet zo zeer om de lengte van het gelopen spoor. Het is veel belangrijker dat een hond leert om steeds moeilijkere oefeningen uit te werken.

Kan mijn hond mantrailen?
Ja iedere hond kan mantrailen (leren)! Iedere dag is je hond druk in de weer met zijn belangrijkste orgaan, zijn neus! En bij mantrailen gaat de hond heel hard met zijn neus aan het werk!

Wat heb je nodig?

 • Een goed passend tuig en een lange lijn voor de hond.
 • Lekkere beloninkjes voor de hond.
 • Een geur voorwerp van jezelf en makkelijk zittende kleren (die vies mogen worden) en goede schoenen.
Massage

Korte workshop hondenmassage

Lenneke Baauw van K9snacks en Marije Luiten zullen deze workshop samen verzorgen, deze workshop duurt een uur en er kunnen maximaal 10 baas-hond combinaties deelnemen.

Hondenmassage is zeker geen overbodige luxe, want niet alleen mensen hebben last van overbelaste spieren of moeite om te ontspannen, ook dieren hebben hier last van. Een massage kan je hond weer laten ontspannen en zorgen dat het stress niveau, spieren ontspannen of juist spieren activeren voor een inspanning.

De voordelen van een massage

 • Verbetert bloed en lymfecirculatie
 • Verbetert de afvoer van afvalstoffen
 • Verbetert de huidweerstand
 • Voorkomen van littekenweefsel na een operatie en kan helpen om sneller te herstellen
 • Losmaken van stijve / verkrampte spieren
 • Oplossen triggerpoints
 • Te slappe spieren activeren
 • Pijndemping
 • Stressreductie
 • Algehele ontspanning
 • Meer bewust van het lichaam worden
Praktijkspeuren

Wietze van der Meer van Speurpraktijk de Aanzet zal voor ons een workshop praktijkspeuren organiseren. De workshop duurt twee uur en er kunnen per workshop maximaal vier combinaties deelnemen. Op de zaterdag zullen er twee workshop gegeven worden en één op de zondagochtend.


Wat is praktijk speuren?

 • Het speuren met je hond naar vermiste personen en het verwijzen naar voorwerpen welke onderweg door de vermiste persoon zijn verloren.
 • Praktijk speuren is ras onafhankelijk en geschikt voor honden van alle leeftijden (vanaf 8 weken)
 • Praktijk speuren is mentaal en fysiek vermoeiend voor de hond, maar voor beide, baas en hond, een geweldige belevenis!
Hondenlijnen maken

Workshop hondenlijnen maken
Annemie Baltissen gaat voor ons een workshop hondenlijnen maken organiseren.

We gaan werken met ppm: een soort touw dat uit de zeilsport komt. Het is heel sterk en blijft drijven in water. Je kunt van dit touw allerlei soorten lijnen en speeltjes maken.  Groot voordeel is dat de speeltjes blijven drijven en het materiaal ook wasbaar is in de wasmachine op 30 graden.

Het touw is er in heel veel verschillende kleuren en kleurcombinaties. En doordat je ook 2 touwen met elkaar kunt gebruiken in allerlei patronen zijn er ontelbaar veel mogelijkheden.  We beginnen met een basislijn. Simpele lijn met musketon en handvat om het materiaal te leren kennen en te leren werken met de benodigde Selma naald. Daarna kun jezelf kiezen wat voor lijn je wil maken, jachtlijn politielijn enkele lijn of een dubbele lijn met motief of een speeltje.

Als je je opgeeft voor de workshop meet dan even de hals van je hond en de lijn die je het prettigst vindt wat lengte betreft, dan heb je de benodigde maten in ieder geval bij de hand.

Ik heb voldoende materialen en kleuren bij me om uit te kiezen. Hopelijk zie ik jullie op deze dag.

 

coaching

Workshop coaching gegeven door Susanne de Haan.

Vind je t leuk om op een andere manier samen te werken met je hond? Ben je nieuwsgierig naar wat je hond je te vertellen heeft? Dan mag je deze workshop niet missen! Geef je dan nu op voor de anderhalf uur durende spiegel workshop. Waarin jij samen met je hond kennis mag maken met  spiegelwerk.

Honden spiegelen van nature onze intenties en energie. Ze hebben geen oordeel en geen dubbele agenda. Dat maakt het werken met je eigen hond zo ontzettend interessant. Je wordt je tijdens deze workshop bewuster over hoe jouw hond jou spiegelt en wat jullie elkaar te bieden hebben.

Doe mee en ga samen op onderzoek!

Wat kunt u verwachten:

 • Tijdens deze workshop maakt u kennis met het spiegelwerk en coaching met de hond als co-coach.
 • Er wordt uitleg gegeven over systemisch werken
 • Er worden diverse kennismakingsoefeningen aangeboden
 • Duur: 1.5 uur
 • Benodigdheden: baas en hond 

Demo/activiteiten

demo steppen
Tijdens het RRCN weekend zal er door Canicross Gear een demo  “steppen” worden gegeven.

Steppen is voor baas en hond ook een erg dynamische sport. Het is intensiever dan Bikejøren, daar de hond meer moet trekken. Doe dit op deze manier net als Canicrossen en Bikejøren alleen op onverharde paden. Je hebt het actieve Steppen en het meer passieve Steppen. Actief Steppen maakt dat je hond het niet allemaal alleen hoeft te doen en hiermee kan je hoge snelheden in het bos bereiken. Met het passief Steppen heeft de hond veel meer werk. Je ziet dit veelal gebeuren in de Sledehondenwereld omdat de honden daar voor karren gespannen worden welke voortgetrokken dienen te worden en dit moet je trainen.

Braingames parcours
Lenneke Baauw van K9 snacks zal een parcours Braingames verzorgen, twee keer op de zaterdag en twee keer op de zondag, inschrijven is niet nodig.

Wat zijn Brain Games?
Brain Games zijn spellen waarbij de hond moet nadenken hoe hij zijn beloning kan vinden, dit kan een snoepje zijn of een speeltje net wat je hond het lekkerste vindt. De hond gaat op zijn eigen manier op zoek naar zijn beloning en gebruikt hiervoor zijn neus en bedenkt hoe hij het spel kan oplossen. Dit kan zijn door iets opzij te duwen, omhoog schuiven, ergens iets uit halen noem maar op. Laat je hond de oplossing bedenken.

Waarom zou je Brain Games doen met je hond?
Het is een leuke nieuwe manier van samen bezig zijn. De hond leert veel verschillende materialen kennen en hoe die ermee om kan gaan. Voor de ontwikkeling van de hond is het een enorme toevoeging. Het versterkt het vertrouwen in de baas en verbetert de band. Het is gewoon leuk!

Wat doen Brain Games?

Brain Games zijn te vergelijken met denksport voor mensen. Het is ontspannend en inspannend tegelijk. Het stimuleert de hersenen van de hond omdat de hond zelf problemen moet oplossen. Het geeft ook ontspanning in spannende situaties. Maak plezier samen en leer je hond kennen zoals je die nog niet kent.

Maar Brain Games doet meer!

 • Het maakt de baas creatief
 • Brain Games stimuleert de zintuigen
 • Brain Games = Samenwerken, versterken van de band tussen hond en baas
 • Het geeft afleiding in spannende of leuke situaties
 • Brain Games helpt honden fit te blijven door te denken
 • Het stimuleert jonge honden om te ontdekken / ontwikkelen
 • Het helpt puberhonden om te leren concentreren
 • Brain Games zorgt voor geestelijke inspanning bij de hond
 • Brain Games vergroot het zelfvertrouwen doordat de hond zelf keuzes maakt met steun van de baas
 • Het geeft inzicht in het gedrag van de hond
 • Brain Games biedt ondersteuning bij gedrags- en opvoedingsadvies
Voor de kinderen

Natuurlijk vergeten we ook de jongere Ridgeback liefhebbers niet. Voor kinderen zullen diverse activiteiten georganiseerd worden zoals een springkussen, popcornkraam, etc.

overig

Verder sluiten we de zaterdag af met een borrel en buffet.

De jubileumcommissie hoopt veel van onze leden te mogen begroeten tijdens het jubileumweekend en natuurlijk op de Kampioenschapsclubmatch. Als er vragen zijn over de activiteiten kan er gemaild worden naar e-mail

Om deel te nemen aan de KCM op zondag 8 september kunt u via deze link inschrijven.