Helaas heeft ons deze week het bericht bereikt dat er nog steeds Rhodesian Ridgeback pups geboren worden die lijden aan JME (Juvenile Myoclonische Epilepsie). Dit is een vorm van epilepsie die zich al op zeer jonge leeftijd openbaart en waar geen genezing voor mogelijk is. Een pup die deze vorm van epilepsie heeft zal levenslang zware medicijnen moeten krijgen en zelfs dan is de prognose vaak slecht.

Binnen de RRCN zijn fokkers verplicht de honden die ingezet worden voor de fokkerij te laten testen op deze vorm van epilepsie. Dit gebeurt middels speeksel- of bloedafname door de dierenarts en dit wordt opgestuurd naar een laboratorium dat het speeksel of bloed test op de aanwezigheid van dit gen. Er zijn drie uitslagen mogelijk:
Vrij (wordt op de uitslag vermeld als JME: N/N)
Drager (wordt op de uitslag vermeld als JME: N/JME)
Lijder (wordt op de uitslag vermeld als JME: JME/JME)

Binnen de RRCN is het slechts toegestaan om de volgende combinaties te maken:
Vrij x vrij of drager x vrij.

Drager x drager, lijder x vrij, lijder x drager en lijder x lijder zijn niet toegestaan door de RRCN.

Een goede fokker zal altijd de honden testen voor deze in te zetten voor de fokkerij en deze fokker zal de testuitslagen altijd laten zien aan geïnteresseerden.

De fokkers buiten de RRCN zijn helaas niet verplicht hun honden op deze vorm van epilepsie te laten testen. De Raad van Beheer eist ook geen gezondheidstesten voor het uitgeven van een stamboom voor pups. Alleen een stamboom is dus geen bewijs van een verantwoord gefokte hond. Wanneer een fokker niet zelf de testuitslagen laat zien, vraag de uitslag van de gezondheidsonderzoeken dan altijd op. Een goede fokker laat u deze graag zien. Weigert een fokker dit of heeft een fokker deze uitslag niet, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een andere fokker.