Lezing “Gezonde fokkerij door genetische diversiteit”


Inschrijving gesloten

door Monika Pehr (Lezing is in het Engels)

! Ons ras is pas een kleine 100 jaar oud. Toch hebben we reeds te kampen met een aantal vervelende erfelijke aandoeningen zoals de dermoid sinus en een hoge inteeltcoëfficiënt (COI). De als gezond aanvaarde grens voor een populatie rashonden ligt op ongeveer 5% met een bovengrens van 10%[*]. Bij EMBARK, een laboratorium in de VS dat naast genetische aandoeningen tevens de COI op 200.000 DNA-markers test, is het gemiddelde maar liefst 20%. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling.

Kenmerkend voor ons ras is de ridge, een gen-mutatie waaraan de Rhodesian Ridgeback zijn naam ontleent. De ridge dient symmetrisch te zijn, twee kronen te hebben etc. Deze en andere vereisten staan gedetailleerd in de rasstandaard beschreven.

Al direct na de geboorte worden pups die niet aan de ridge-standaard voldoen door de fokker afgeschreven als potentiële kandidaten voor het voortzetten van hun lijn. Niet op basis van constructie, gezondheid, charisma of karakter. Maar puur op basis van een cosmetisch gemis.

In deze boeiende lezing vertelt keurmeester en rasspecialist Monika Pehr over haar pionierswerk: het vergroten van de genetische diversiteit en het terugdringen van de dermoid sinus door het (gedocumenteerd en openbaar) inzetten van ridgeloze ouderdieren, zonder de ridge te verliezen.

Wie de COI met behulp van een tien-generatiesstamboom berekent, blijft  vermoedelijk royaal onder 5%. Maar voor de werkelijke COI moeten we op DNA-niveau kijken

Datum

10 sep 2021
Verlopen!

Tijd

20: 00 - 22: 00

Kosten

€5,00

Locatie

Fletcher hotel Doorwerth
Kabeljauwallee 35, 6865 BL Doorwerth
Categorie
Activiteitencommissie

Organisator

Activiteitencommissie
Email
ln.ncrr@netietivitca

Volgende Keer

QR code

CLUBWINNAAR