Interactieve lezing: Is de Rhodesian Ridgeback een hond die niet voor iedereen geschikt is?

Georganiseerd door RRCN, maar iedereen is van Harte Welkom! Ook andere “ras eigenaren” want wat voor de RR van toepassing is, geld eigenlijk voor elke hond.

De Rhodesian Ridgeback is een bijzondere hond. Een sterke hond met een zelfstandig karakter wat vraagt om een baas die op een vriendelijke, consequente manier begeleiding biedt, met geduld en gevoel voor humor.
De Ridgeback is een intelligente hond maar tegelijk ook erg gevoelig. De meeste Ridgebacks zijn goed en snel in het maken van associaties. Dit heeft als voordeel dat ze snel leren, maar werkt in je nadeel op het moment dat je RR door één negatieve gebeurtenis een afkeer heeft gekregen van iets of iemand en dit gaandeweg ontwikkelt tot serieus probleemgedrag. Uiteraard is dit moeilijk te voorkomen en vraagt om een kundige aanpak qua socialisatie, training en algehele begeleiding in het leerproces, een heel leven lang.

Hoe zit dat nu eigenlijk, is de Rhodesian Ridgeback een hond die niet voor iedereen geschikt is?

Dit keer hebben we Miriam Nijdam van MDogs Training & Advies, gediplomeerd Kynologisch Gedragstherapeut uitgenodigd om te vertellen wat zij zoal tegenkomt in haar praktijk met het werken met Ridgebacks.
Haar visie sluit naadloos aan bij de vorige lezingen die geweest zijn voor de RRCN, o.a. over Hondentaal en Leerprincipes.

Is de RR nu werkelijk anders dan andere honden? En op welke manier dan?

Vanuit haar jarenlange ervaring met RR kan Miriam vol passie vertellen wat zij vooral ziet gebeuren bij de Rhodesian Ridgeback met betrekking tot gedrag, typische ras eigenschappen en ook ongewenst (probleem) gedrag.
Wat heeft een RR nu vooral nodig aan opvoeding, training, begeleiding? Volgens welke leerprincipes kan je deze hond om leren gaan met onze wereld, zonder dat hij b.v. achter fietsers, joggers en paarden aan gaat. Hoe zit het met de sociaalvaardigheid en zelfbeheersing van de RR, hoe train je dit? Een volwassen exemplaar van dit ras weegt al snel tussen de 35 en 50 kilo en is beresterk, hoe ga je hier relaxed mee wandelen aan de lijn, door de woonwijk of stad? Hoe kun je voorkomen dat er een fysieke strijd ontstaat, hoe voorkom je dat je RR gaat trekken en je hem niet meer kunt houden aan de lijn.

Is het nu echt nodig om te blijven trainen met je RR?  Helaas zien we, net als bij andere rassen, relatief veel herplaatsers. Het zou mooi zijn als we probleemgedrag bij de RR kunnen voorkomen, door vooral kundige kennis, voorlichting, opvoeding en training volgens de laatste wetenschappelijke inzichten op hondengebied.

Dit wordt een interactieve lezing, zonder eigen honden. Miriam zal wel demo’s geven met haar eigen RR, Jools en laat zo ook het belang zien van neuswerk en detectiewerk, en zo uitleggen wat dit toevoegt aan het leven van een RR.

Op 5 april 2020 zal er een workshop RR ONLY worden gegeven door Miriam. Deze keer wel met max. 6 Ridgebacks. Meer info volgt later en bij voldoende belangstelling, zal zij later in het jaar nog meer workshops geven. Vragen hierover mag u alvast mailen naar ln.ncrr@eissimmocnetietivitca t.a.v. Sonja

De mogelijkheid bestaat om van tevoren filmpjes en vragen in te leveren die Miriam in haar presentatie kan verwerken, deze moeten dan wel uiterlijk eind december gemaild zijn naar: ln.ncrr@netietivitca t.a.v. Lezing RR

Iedereen is van harte welkom, dus ook andere “ras” eigenaren, want is de Rhodesian Ridgeback wel zo anders???

Aanvang: vanaf 13.30, start van de lezing om 14uur
Duur van de lezing: ongeveer 2.5 uur met een uitloop van 3 uur incl. pauze
Locatie: MDogs Training Centre, 1e Mientlaan 27, 2223 LG Katwijk aan Zee
Kosten: €17.50 voor leden van RRCN €25, – voor niet leden incl. koffie en thee

Datum

26 jan 2020
Verlopen!

Tijd

ongeveer 2.5 uur met een uitloop van 3 uur incl. pauze
13:30 - 17:00

Kosten

€17,50
Categorie
Activiteitencommissie

Organisator

Activiteitencommissie
Email
ln.ncrr@netietivitca
QR code

CLUBWINNAAR