rhodesian ridgeback

Gezondheid

Degeneratieve Myelopathie

 

Deze aandoening wordt (nog) met name bij Amerikaanse Ridgebacks gezien. Het is een chronische progressieve, pijnloze aandoening van het ruggenmerg die in de achterhand begint. Het begint meestal op een leeftijd tussen de 8 en 14 jaar en verergert in de loop van maanden tot jaren. Eerste symptoom is een verlies van coördinatie van de achterpoten. Het gangwerk van de achterhand ziet er wiebelig uit of de hond sleept met de poten totdat de achterpoten volledig verlamd raken en de hond niet meer kan lopen. Het is een erfelijke aandoening waar geen genezende behandeling voor bestaat.
In een Amerikaans artikel uit 2007 wordt een prevalentie voor degeneratieve myelopathie bij de RR van 0,74% genoemd.

Uit onderzoek is gebleken dat het SOD1-gen betrokken is bij het ontstaan van deze aandoening. Een mutatie in dit gen is een RISICOfactor voor het ontstaan van DM. Er moeten namelijk ook mutaties in andere genen aanwezig zijn voordat de DM tot uiting komt en de hond ziek wordt. Op dit SOD1-gen kan getest worden. Men moet zich alleen realiseren dat wanneer dit gen afwijkend is, het dus geen zekerheid is dat de hond ook DM zal ontwikkelen.

De genotypes:

Hieronder volgt een korte samenvatting van de mogelijke uitslagen en de relevantie daarvan voor de fokkerij: Genotype N/N – homozygoot gezond Deze hond heeft niet de mutatie en heeft daarom een extreem laag risico om DM te ontwikkelen. Het kan geen mutatie doorgeven aan zijn nakomelingen. Genotype N/DM – heterozygoot drager Deze hond heeft 1 kopie van het gemuteerde gen. Hij/zij heeft een zeer laag risico om DM te ontwikkelen, maar kan de mutatie doorgeven aan zijn nakomelingen met een kans van 50%. Zo’n hond zou alleen gepaard mogen worden met een hond met het genotype N/N (homozygoot gezond). Genotype DM/DM – homozygoot aangedaan Deze hond heeft twee gemuteerde versies van het gen en heeft een zeer hoog risico op het ontwikkelen van DM. Er is 100% kans dat deze hond de mutatie doorgeeft aan zijn nakomelingen. Deze hond mag niet worden ingezet in de fokkerij. Het is aan te raden om honden die ingezet worden in de fokkerij te testen voor dit gen. Op dit moment behoort de DM test echter nog niet tot de verplichte testen van de RRCN.

Gebitsafwijkingen

De Rhodesian Ridgeback heeft evenals de wolf een scharend gebit. Dit betekent dat de ondersnijtanden net de achterkant van de bovensnijtanden raken en dat de onderhoektanden voor de bovenhoektanden liggen bij een een gesloten bek…

Lees meer

Navelbreuk (hernia umbilicalis)

Wat is een navelbreuk? Een navelbreuk ontstaat wanneer de buikwand op de plaats waar de navelstreng aan de pup vast zit (de navel) zich na de geboorte niet helemaal sluit. Een navelbreuk is zichtbaar als een zachte uitstulping…

Lees meer

Entropion/Ectropion

Bij entropion krult een gedeelte of het hele onderste ooglid naar binnen. De haren buiten op het ooglid kunnen dan de oogbol irriteren. Door het steeds bewegen van die haren over het hoornvlies kan beschadiging van het hoornvlies…

Lees meer

Cryptorchidie

Bij alle hondenrassen komt cryptorchidie voor. Cryptorchidie is een erfelijke aandoening waarbij één of beide testikels niet zijn ingedaald. Van cryptorchisme spreken we als één of beide testikels niet ingedaald zijn in het scrotum. Deze…

Lees meer

Allergische huidaandoeningen

Sommige Ridgebacks zijn gevoelig voor allergische dermatitis. Dat is een ontsteking van de huid ten gevolge van allergie. Soms is het ten gevolge van een auto-immuun afwijking. Soms ten gevolge van allergieën voor bepaalde voedingsstoffen…

Lees meer

Hypothyroïdie

Een trage schildklier bij de hond (hypothyreoïdie). De schildklier regelt de stofwisseling van het lichaam ofwel simpel gezegd de “activiteit” van de cellen in het lichaam. De schildklier produceert het schildklierhormoon onder…

Lees meer

Benige afwijking aan de staart 

De knikstaart is een aangeboren, erfelijke skeletafwijking die bij veel verschillende rassen aangetroffen kan worden. Bij een blokstaart beweegt de staart niet soepel. Een normale staart heeft lange smalle wervels …

Lees meer

Elleboogdysplasie (ED)

Elleboogdysplasie betekent letterlijk ‘elleboogmisvorming’ en wordt meestal aangeduid met de afkorting ED. Elleboogdysplasie is een afwijking aan de ellebooggewrichten waarbij de ontwikkeling…

Lees meer

Heupdysplasie (HD)

Heupdysplasie betekent letterlijk ‘heupmisvorming’ en wordt meestal aangeduid met de afkorting HD. Heupdysplasie is een afwijking aan de heupgewrichten waarbij de ontwikkeling van de heupen bij een jonge, opgroeiende hond niet normaal…

Lees meer

JME

Juveniele myoclonische epilepsie (Rhodesian Ridgeback type) is een erfelijke neurologische aandoening. Het ziektebeeld uit zich tussen 6 weken en 1.5 jaar leeftijd door middel van frequente, oncontroleerbare spierbewegingen…

Lees meer

Early Onset Adult Deafness (EOAD)

Bij de Rhodesian Ridgeback zijn er documentaties bekend over het voorkomen van een overerfbare vorm van doofheid. Lijders van deze aandoening lijken in de postnatale ontwikkeling een normaal gehoor te hebben…

Lees meer

Dermoïd Sinus DS

De Rhodesian Ridgeback wordt geassocieerd met een aangeboren, erfelijke afwijking geheten de dermoïd sinus, soms ook wel dermoïd cyste genoemd. Overigens kan deze afwijking ook voorkomen bij andere hondenrassen. Het is …

Lees meer

A Rhodesian Ridgeback isn’t just another dog…

It’s a lifestyle!

Ga naar de inhoud