Jhvd

Jonge Honden- en Veteranendag

Tevens op deze dag: De fokgeschiktheidskeuring, deze is open voor Rhodesian ridgebacks met een stamboom in de leeftijd van negen maanden tot vijf jaar en van welke het de intentie is om ze in te zetten voor de fokkerij. Inschrijven voor de Jonge Hondendag of voor de fokgeschiktheidskeuring maar niet voor beiden.  Meer info hier>> 

JHvD (voorheen nakomelingendag)

Jonge Honden- en Veteranendag

Jaarlijks organiseert de RRCN een Jonge Honden- en Veteranendag (voorheen nakomelingendag). Deze dag is bedoeld voor ridgebacks vanaf 4 maanden tot 2 jaar en vanaf 8 jaar en ouder. Deelnemers hoeven geen lid te zijn van de RRCN. Inschrijving staat open voor iedere Rhodesian Ridgeback-eigenaar, in zowel binnen- als buitenland, van een in Nederland gefokte Ridgeback. 

Voor honden, woonachtig in het buitenland, moet u een geldig rabiës-certificaat kunnen tonen.

Ook Ridgebacks met een schoonheidsfoutje, zoals ridgeloos, afwijkende kronen, teveel wit, knikstaart etc., zijn welkom!

Laagdrempelig kennismaken met een keuring

Voor de jonge honden én hun baasjes is de Jonge Honden- en Veteranendag een uitgelezen kans om in een gezellige en ontspannen sfeer kennis te maken met een keuring. Hoe verloopt een keuring en wat vindt de keurmeester van het uiterlijk en gedrag van mijn Rhodesian ridgeback? De Jonge Honden- en Veteranendag is daarnaast een uitgelezen kans voor fokkers om hun nesten met ridgeback puppy’s van de afgelopen twee jaar bij elkaar te brengen.

Voor aanvang van de keuringen zal kort gedemonstreerd worden hoe een keuring gaat, zodat ook mensen die nog nooit een keuring hebben meegemaakt kunnen zien wat de bedoeling is.

Leuk extraatje: De fokker waarvan deze dag de meeste nakomelingen zijn ingeschreven krijgt van de RRCN een professionele groepsfoto aangeboden!

Pups en Jonge Honden

Jonge honden tot de leeftijd van twee jaar zijn welkom op deze dag. Op veler verzoek is de minimum leeftijd verlaagd en mogen dit jaar voor het eerst ook puppy’s meedoen met deze dag. Ze moeten wel minimaal vier maanden oud zijn. Deze dag is natuurlijk een prachtige socialisatie voor pups en jonge honden en een mooie kans om broertjes en zusjes weer te ontmoeten en ook de fokker weer te zien en te spreken.

Veteranen

Jeugd heeft de toekomst, maar de veteranen zijn het verleden! We zijn trots op de ‘oude vedetten’ binnen ons ras. Zij zijn vaak op hoge leeftijd nog ‘fit for function’ en daarom besteden we op deze dag extra aandacht aan de veteranen. Het is een gezellig wederzien voor de veteraan en het baasje met de fokker en (jongere) broertjes en zusjes. En misschien zijn er op deze dag zelfs nakomelingen van de veteraan. Ook is het erg leuk om andere liefhebbers van het ras te ontmoeten.  We delen tenslotte allen dezelfde passie! Veteranen mogen meedoen vanaf de leeftijd van 8 jaar.

Beste nest – Om hier als groep aan mee te kunnen doen dienen er minimaal 3 honden uit 1 nest deel te nemen. Deze honden moeten ook deelnemen aan de individuele keuring. Winnaar van deze verkiezing krijgt een mooie foto van het nest.

De JHVD is geen officiële show maar de honden worden wel beoordeeld door officiële keurmeesters.

Voor de fokkers en de vereniging is deze dag ideaal om de ontwikkeling van het ras te kunnen volgen.  De enige eis voor deelname is dat de ridgeback in het bezit is van een Nederlandse stamboom (NHSB) en binnen de gestelde leeftijdscategorieën valt. De ridgeback hoeft niet correct te zijn, dus ridgeloos, afwijkende kronen, teveel wit, knikstaart etc., ze zijn allemaal welkom.

De hond hoeft geen ervaring te hebben met showen. In de ring wordt verwacht dat hij aan een gewone riem en normale halsband (géén halti’s of tuigen!) met de baas een rondje kan rennen in een rustige draf, het gebit kan laten zien, zich laat betasten door de keurmeester en kort netjes kan staan zodat de keurmeester het verslag kan opmaken.

De Expositiecommissie is voornemens om, voorafgaand aan de JHVD, een workshop ringtraining te verzorgen. Mocht u daar belangstelling voor hebben, houd dan onze website dan wel facebookpagina in de gaten. U kunt natuurlijk ook informeren bij uw plaatselijke kynologenclub of zij ringtraining organiseren. Tijdens de JHVD zijn er verschillende stands aanwezig.

Kortom: de Jonge Honden- en Veteranendag  is een geweldige dag met een ontspannen sfeer, voor zowel deelnemers als bezoekers.

Foto’s KCM 2022

Door Edward Veldkamp

Voor foto’s op groot formaat stuur een e-mail naar moc.liamg@pmakdlevaje

Fotoalbum NKD 2018

Ga naar de inhoud