rrcn

Coursing
Agenda
rrcn

Wat is lure coursing?

Lure Coursing is een sport, waarin men met windhonden de jacht op het haas zo natuurgetrouw mogelijk tracht te imiteren zonder levende prooi. De windhonden jagen op een kunstmatige prooi, welke normaal gesproken bestaat uit enkele repen stevig wit plastic of een namaakbontje. Voor de Ridgebacks hebben we gekozen voor een ovaal parcours.

Geen evenementen gevonden!
Wat verwachten we van de deelnemers??
 • Schrijf alleen honden in die fysiek gezond genoeg zijn om deel te nemen. Daarnaast is het niet onbelangrijk de hond ook in een goede conditie te hebben, bijv. extra naast de fiets lopen wanneer de hond normaal gesproken zonder al te veel fysieke uitspattingen mee wandelt.
 • Zorg dat je de hond op de dag van coursen geen brokken voert. Voer een pannenkoek (kant en klaar bij de supermarkten verkrijgbaar) of een kleine maaltijd vers vlees. Vanuit de windhonden vereniging waarschuwt men dat de combinatie brok en coursen het risico op een maagtorsie kan verhogen.
 • Zorg dat je op tijd aanwezig bent en klaar staat als je aan de beurt bent
 • Voor het coursen moet er een warming up gedaan worden en na het coursen moet er een cooling down gedaan worden, dit bestaat uit 10 minuten in- en uitlopen of fietsen (tip!)
 • Let goed op je hond als er gerend wordt. Ze kunnen door de drift ontsnappen van de riem, uit de bench etc. Houd honden altijd aangelijnd!! Vooral tijdens het draaien van de lure.
 • Tijdens het coursen is geen halsband toegestaan in verband met het uitzetten van de spieren, tuigen mogen in overleg.
 • Houd afstand! Ga niet te dicht met je hond bij de baan staan om irritaties met andere honden te voorkomen.
 • Ruim uitwerpselen zelf op!! Poepzakjes worden beschikbaar gesteld.

 

Wat is de bedoeling?

We hebben een programma waarin kan worden deelgenomen in vijf leeftijdscategorieën waarin er twee keer gerend kan worden verdeeld over de dag (in een ochtend- en middagprogramma).

De pups en jonge honden zullen de spits afbijten. Dit zodat het wachten niet al te lang is en ze niet al helemaal moe zijn van alle indrukken, maar mooi energie hebben om te “spelen” met de haas. Vanwege de belasting en inspanning die het coursen met zich meebrengt, hebben we de volgende categorieën bepaald:

 • De honden van 2 – 5 maanden zullen spelenderwijs een klein parcoursje afleggen.
 • De honden van 5 – 12 maanden leggen een recht parcours af op de lange zijde.
 • De honden van 12-15 maanden / veteranen zullen 3/4 van het parcours afleggen.
 • De honden van 8 jaar en ouder (veteranen) zullen 3/4 van het parcours afleggen *
 • De honden tussen 15 maanden en 8 jaar zullen een volledig parcours afleggen.

In de pauze zal er gelegenheid zijn om de honden, die in de 1e run niet hebben gelopen, alsnog te enthousiasmeren met een zigzag parcours op het middenterrein.

* Naar eigen inzicht kan besloten worden om honden ouder dan 8 jaar deel te laten nemen in de veteranenklasse, mits in goede conditie. Indien gewenst kan er ook voor de kortere of lange afstand gekozen worden. Dit graag aangeven in het opmerkingen veld op het inschrijfformulier.

Extra:

 1. Als uw hond nog nooit gecoursed heeft of voorheen niet overtuigend een hele ronde heeft gelopen kunt u deze ook opgeven voor alleen het rechte stuk (5-12 maanden) of een 3/4 parcours (12-15 maanden/veteranen). Dit graag aangeven in het opmerkingen veld op het inschrijfformulier. Als de leeftijd van de hond niet binnen die categorie valt doet uw hond buiten mededinging mee.
 2. Indien u meerdere honden in 1 rit wilt laten lopen zorg dan in eerste instantie zelf voor de herkenbaarheid van uw hond vanwege de tijdsregistratie.

 

Ga naar de inhoud